مجازات استفاده از برند دیگران در ایران و شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری

مجازات استفاده از برند دیگران در ایران

مقدمه

شما برای مطالعه این مقاله فقط به : 9 دقیقه زمان نیاز دارید!

امروزه کسب و کارهای موفق دارای نام و نشان تجاری موفقی نیز هستند. همین مسئله باعث شده تا اهمیت ثبت علامت تجاری برای صاحبان کسب و کارها چند برابر بیشتر شود. گاهی اوقات در کسب و کارها، رقبا یا افراد سودجو دست به کارهایی می‌زنند تا در سود شما شریک شده یا برند شما را بدنام کنند. در این مقاله قصد داریم شما را با مجازات استفاده از برند دیگران در ایران، شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری و دادخواست منع استفاده از علامت تجاری و به طور کلی نحوه انجام اقدامات قانونی بر علیه این افراد آشنا کنیم. پس با ادامه این مقاله همراه باشید.

مالکیت معنوی
مالکیت معنوی

علامت تجاری چیست؟

پیش از آن که با مجازات استفاده از برند دیگران آشنا شوید لازم است که بدانید علامت تجاری چیست. برند یا علامت تجاری، شامل یک لوگو و نام است که حقوق انحصاری کالا و خدمات شما را حفظ می‌کند. این ویژگی شامل تمامی کالاها و خدماتی می‌شود که دارای این نشانی باشند.

اگر برند خود را پیش از استفاده ثبت نکنید، امکان مجازات استفاده از برند دیگران  را از دست خواهید داد. به همین علت پیش از آن که از علامت تجاری استفاده نمایید، باید آن را ثبت رسمی کنید. در بیشتر مواقع علامت تجاری به نام یک شخص حقیقی یا حقوقی (شرکت) ثبت می‌شود. برای این کار لازم است که ابتدا به اداره مالکیت معنوی مراجعه کنید و درخواست ثبت برند خود را ارائه دهید. در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد، علامت شما ثبت خواهد شد و در این صورت اگر سو استفاده ای از برند صورت بگیرد دادخواست منع استفاده از علامت تجاری را نیز می توان مطرح نمود.

پیشنهاد ویژه: شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با موضوع مورد بحث؛ مقاله وکیل ثبت برند را مطالعه بفرمایید.

سوء استفاده از علامت تجاری چیست؟

زمانی که شخص دیگری بدون اجازه مالک برند از علامت تجاری ثبت شده استفاده کند، سوء استفاده از علامت تجاری رخ داده است که مجازات استفاده از برند دیگران را به دنبال خواهد داشت. مجددا تکرار می‌کنیم که برای اثبات این سوء استفاده، برند شما باید به شکل رسمی ثبت شده باشد. در این صورت از لحاظ حقوقی نیز؛ دادخواست منع استفاده از علامت تجاری را می توانید مطرح نمایید.

در غیر این صورت برخی از افراد می‌توانند از برند شما سوء استفاده کنند و کالاهای تقلبی را به نام برند شما روانه بازار کنند. با این کار اعتماد مشتریان شما از بین خواهد رفت و روز به روز به شکست تجاری نزدیک‌تر خواهید شد. همچنین برخی دیگر با هدف کسب سود از برند شما دست به این کار می‌زنند. قوانین وضع شده جهت حمایت از حقوق مالکین معنوی اجازه این کار را نمی‌دهند. بنابراین فرد سوء استفاده‌گر توسط قانون مجازات خواهد شد.

 

علامت تجاری
علامت تجاری

انواع شکایت هنگام سوء استفاده از علامت تجاری

در صورتی که قصد اعمال مجازات استفاده از برند دیگران را داشته باشید، باید از فرد خاطی شکایت کنید. طور کلی دو نوع شکایت حقوقی و کیفری در حوزه علائم تجاری وجود دارند. در ادامه به بررسی این دو نوع می‌پردازیم.

دادخواست منع استفاده از علامت تجاری (شکایت حقوقی)

دادخواست منع استفاده از علامت تجاری همان شکایت حقوقی است. به طور کلی دعاوی حقوقی در اثر شکایاتی به وجود می‌آیند که مربوط به جرایم کیفری نیستند. بنابراین مجازات‌های کیفری برای این پرونده‌ها مورد خواسته فرد شاکی نیستند. دلیل مطرح شدن این دعاوی، ضایع شدن حقوق انحصاری علائم تجاری و خسارت دیدن مالک علامت می‌باشد. بنابراین در صورت گناهکار شناخته شدن متهم در این پرونده، معمولا حکم پرداخت خسارت می‌باشد. همچنین منع فعالیت تجاری فرد محکوم نیز از مجازات‌های دیگری است که در این دعاوی اتخاذ می‌شود. در صورت عدم توجه به این رای، امکان طرح شکایت کیفری نیز از سمت مالک وجود دارد.

پیشنهاد ویژه: شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با موضوع مورد بحث؛ مقاله وکیل علامت تجاری را مطالعه بفرمایید.

شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری

شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری روش دیگری برای درخواست حقوق ضایع شده می‌باشد. دعاوی کیفری در اثر شکایاتی به وجود می‌آیند که مربوط به جرایم کیفری باشند. بر اساس قوانین هر کشور، انجام یا عدم انجام بعضی از کارها به عنوان جرم محسوب می‌شود. قانون مجازات اسلامی، مجازات‌های لازم برای این جرایم را تعیین کرده است. در ادامه این مقاله با این مجازات‌ها آشنا خواهید شد.

شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری
شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری

مجازات استفاده از برند دیگران در ایران چه چیزی است؟

همانطور که قبل‌تر نیز به آن اشاره شد،علاوه بر دادخواست منع استفاده از علامت تجاری؛ از لحاظ کیفری نیز قانون مجازات استفاده از برند دیگران در ایران را تعیین کرده است. این قانون که به قانون حمایت از حقوق مالکین معنوی معروف است در بیشتر کشورهای جهان وجود دارد. بر اساس این قانون، هر شخص حقیقی یا حقوقی مالک برند، حق استفاده انحصاری از آن علامت تجاری را دارد. در صورتی که فردی بدون کسب رضایت مالک از این علامت استفاده کند، حقوق وی را نقض کرده است. در صورتی که حقوق مالک برند نقض شود، امکان طرح شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری و همچنین دعوای حقوقی علیه فرد سودجو وجود دارد. بر اساس نوع شکایت و شرایط پرونده، قاضی مجازات‌های مختلفی را می‌تواند برای فرد سوء استفاده‌گر تعیین کند.

این مجازات‌ها عبارتند از:

  • جبران خسارت وارد شده به مالک
  • منع فعالیت تجاری
  • جزای نقدی
  • حبس تعزیری

پیشنهاد ویژه: شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با موضوع مورد بحث؛ مقاله مجازات نقض علامت تجاری را مطالعه بفرمایید.

جبران خسارت وارد شده به مالک

اولین و بدیهی‌ترین مجازات استفاده از برند دیگران در ایران جبران خسارت می‌باشد. چرا که در مسائل نقض برند، معمولا مالک برند با کاهش سود یا افزایش ضرر مواجه است. به همین دلیل منطقی است که اولین مجازات تعیین شده برای این مسائل، جبران خسارت وارد شده به مالک باشد. مقدار این خسارت بنا به درخواست مالک می‌باشد. البته این میزان باید توسط کارشناسان حقوقی نیز تایید گردد. این مجازات چه در مسائل حقوقی و چه در مسائل کیفری کاربرد دارد.

جبران خسارت وارده به مالک
جبران خسارت وارده به مالک

منع فعالیت تجاری

دومین اقدام جهت مجازات استفاده از برند دیگران در ایران پس از جبران خسارت، منع فعالیت تجاری می‌باشد. این یعنی که فرد محکوم حق استفاده مجدد از برند مورد نظر را نخواهد داشت. بنابراین سرپیچی از این حکم به عنوان یک جرم کیفری در نظر گرفته شده و مجازات‌های سنگینی خواهد داشت. این مجازات به این علت انجام می‌شود تا از سوء استفاده مجدد از برند مورد نظر جلوگیری شود.

جزای نقدی

شاید فکر کنید که جزای نقدی همان جبران خسارت است. در حالی که اینطور نیست. زمانی که حقوق مالکین معنوی را نقض کنید، احتمالا شامل این مجازات استفاده از برند دیگران در ایران هم خواهید شد. جزای نقدی، مبلغی است که دادگاه به عنوان جریمه برای شما در نظر می‌گیرد. این مبلغ به مالک تحویل داده نمی‌شود؛ بلکه دولت این مبلغ را دریافت خواهد کرد. میزان جزای نقدی را قاضی با توجه به شرایط پرونده و میزان بزرگی آن تعیین می‌کند. هر چه یک پرونده بزرگ‌تر باشد، میزان جزای نقدی تعیین شده نیز افزایش خواهد یافت. مبلغ جزای نقدی، چیزی بین 10 تا 50 میلیون ریال می‌باشد که باید در اسرع وقت پرداخته شود. شما از مقدار دقیق این هزینه پس از برگزاری دادگاه مطلع خواهید شد.

جزای نقدی
جزای نقدی

حبس یکی از مجازات استفاده از برند دیگران در ایران

تعزیر به معنای منع و رد می‌باشد. در نتیجه حبس تعزیری به حبسی گفته می‌شود که برای منع شدن برخی از اعمال تعیین گشته است. در حقوق، حبس تعزیری به معنای مجازاتی است که مشمول حد، قصاص و دیه نمی‌شود. این مجازات برای جرایم زیادی کاربرد دارد. به همین علت سنگین‌ترین و سخت‌ترین مجازات استفاده از برند دیگران در ایران را می‌توان حبس تعزیری در نظر گرفت.

حبس تعزیری را می‌توان بر اساس مدت زمان آن با توجه به ماده 19 قانون مجازات اسلامی؛ به 8 درجه تقسیم بندی کرد. حبس تعزیری درجه یک شامل بیش از 25 سال حبس و حبس تعزیری درجه 8 شامل کمتر از 3 ماه حبس می‌شود. حبس تعزیری درجه 6 و 7 برای مجازات استفاده از برند دیگران در ایران تعیین شده است. این به آن معناست که فرد گناهکار، محکوم به 91 روز تا 6 ماه یا 6 ماه تا دو سال حبس خواهد شد.میزان حبس توسط قاضی پرونده مشخص می‌شود. بنابراین پس از صدور رای، مقدار دقیق حبس را خواهید فهمید.

آیا تمامی مجازات‌های ذکر شده برای همه شکایات استفاده از برند دیگران کاربرد دارند؟

جبران خسارت و منع فعالیت تجاری تنها مجازاتی هستند که به عنوان پایه ثابت مجازات استفاده از برند دیگران در ایران در نظر گرفته می‌شود. وجود داشتن این مجازات‌ها برای برقراری عدالت و مجازات افراد گناهکار الزامی است؛ چرا که در برخی از پرونده‌ها خسارت وارد شده به قدری سنگین است که مجازات‌هایی مانند حبس و جزای نقدی در برابر آن چیزی به نظر نمی‌رسند. قاضی پرونده می‌تواند علاوه بر این مجازات‌ها، حبس تعزیری، جزای نقدی یا هردو را نیز برای فرد گناهکار در نظر بگیرد.  بنابراین می‌توان مجازات‌های این نقض حقوق را به صورت زیر دسته بندی کرد:

  • منع فعالیت تجاری، جبران خسارت وارد شده به مالک و پرداخت جزای نقدی
  • منع فعالیت تجاری، جبران خسارت وارد شده به مالک و حبس تعزیری
  • منع فعالیت تجاری، جبران خسارت وارد شده به مالک، پرداخت جزای نقدی و حبس تعزیری

هر یک از این حالت‌ها ممکن است با توجه به شرایط پرونده و نظر قاضی انتخاب شوند. البته استفاده از یک وکیل خوب می‌تواند باعث کاهش این مجازات‌ها به حداقل میزان ممکن شود.  بنابراین پیش از آغاز روند دادرسی، حتما به یک وکیل برند خوب مراجعه کنید. همچنین در صورتی که شما مالک برند هستید نیز شانس پیروزی بیشتری در صورت استفاده از خدمات وکلا خواهید داشت.

دادگاه صالح
دادگاه صالح

آیا حبس تعزیری قابلیت تعلیق دارد؟

بله امکان تعلیقی شدن حبس تعزیری وجود دارد. برای این که این کار را انجام دهید لازم است که شرایط لازم را داشته باشید. اولین و مهم‌ترین شرط، درجه حبس تعزیری است. حبس تعزیری درجه 1 و 2 قابلیت تعلیق ندارند. از آنجایی که حبس تعزیری درجه 6 و 7 به عنوان مجازات استفاده از برند دیگران در ایران در نظر گرفته شده است، قابلیت تعلیقی شدن آن وجود دارد. میزان تعلیق حکم بین 1 تا 5 سال می‌باشد. بنابراین در صورتی که حکم شما به حالت تعلیقی درآید، در سال بعد یا تا 4 سال پس از آن باید دوره حبس خود را بگذرانید.

البته این دو تنها شروط تعلیق حبس تعزیری برای مجازات استفاده از برند دیگران در ایران نیستند. فرد محکوم در شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری می‌تواند پس از طی شدن یک سوم مدت زمان حبس، درخواست تعلیق آن را به دادگاه ارائه دهد. بنابراین در صورتی که یک فرد به 18 ماه حبس تعزیری محکوم شده باشد، پس از طی شدن 6 ماه در زندان می‌تواند درخواست تعلیق حکم خود را به دادستان مربوطه تحویل دهد. پس از انجام بررسی‌های لازم و موافقت با درخواست تعلیق، 1 سال باقی مانده از حکم این فرد به مدت یک تا پنج سال معلق خواهد شد. این یعنی پس از طی شدن این مدت، فرد موظف به تحویل دادن خود به دستگاه قضایی است و باید دوره محکومیت خود را از سر بگیرد. در غیر این صورت، مجازات‌های سنگین‌تری برای وی در نظر گرفته خواهد شد.

آیا حبس تعزیری قابلیت خریداری شدن را دارد؟

در اصل قانون مجازات اسلامی چیزی به عنوان خرید حبس تعزیری ندارد. با این حال تحت بعضی از شرایط می‌توان این مجازات یا مقداری از آن را با مجازات‌های دیگر جایگزین کرد. بنابراین این مجازات استفاده از برند دیگران در ایران را در موضوع شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری قابلیت تبدیل به سایر مجازات‌ها را دارد. رایج‌ترین مجازات تعیین شده به عنوان جایگزین این مجازات جزای نقدی می‌باشد. این به آن معناست که شما با پرداخت مبلغی مشخص، به حبس فرستاده نخواهید شد. سایر مجازات‌های تعیین شده به عنوان مجازات جایگزین حبس تعزیری عبارتند از:

  • دوره مراقبتی
  • خدمات عمومی رایگان
  • محرومیت از برخی از حقوق اجتماعی
حبس تعزیری
حبس تعزیری

کدام دادگاه‌ها صلاحیت رسیدگی به مجازات استفاده از برند دیگران در ایران را دارند؟

همه دادگاه‌های ایران صلاحیت رسیدگی به مجازات استفاده از برند دیگران در ایران را در موضوع شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری را ندارند. بلکه این صلاحیت به دادگاه‌های خاصی سپرده شده است. اگر می‌خواهید بدانید دادگاه صالح برای رسیدگی به شکایت شما کدام دادگاه است باید نوع شکایت خود را مشخص کنید. در امور کیفری، دادگاه صالح برای رسیدگی به پرونده با توجه به حوزه تخصصی پرونده انتخاب می‌شود. در پرونده‌های مربوط به نقض علامت تجاری، کلیه دادگاه‌های عمومی شهر تهران به عنوان دادگاه صالح شناخته می‌شوند. بنابراین شما می‌توانید شکایت خود را در هر یک از این دادگاه‌ها مطرح کنید. در امور حقوقی، معمولا شکایت‌ها از طریق سامانه عدل ایران پیگیری می‌شوند.

کلام آخر

امروزه نقض شدن علامت تجاری یکی از مشکلات نسبتا جدی در هر کسب و کاری به شمار می‌رود. در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با مجازات استفاده از برند دیگران در ایران در موضوع شکایت کیفری استفاده از علامت تجاری، دادخواست منع استفاده از علامت تجاری، انواع شکایات در این شرایط و دادگاه‌های صالح برای رسیدگی به این شکایات آشنا کنیم. در صورتی که قصد طرح این شکایات را دارید، بهترین کار درخواست کمک از یک موسسه حقوقی است. پیشنهاد ما به شما مجموعه حقوقی کوشانفر می‌باشد. وکلای مجموعه حقوقی ما با بیش از 13 سال تجربه، بهترین گزینه برای رسیدگی به دعاوی حقوقی یا کیفری شما هستند جهت کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره تلفن 09122864898 ارتباط برقرار کنید.

مطالب مرتبط

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهتنظیم اوراق قضاییرزرو نوبت مشاوره راهنمای انتخاب وکیلتماس فوری

یه پیشنهاد شگفت انگیز  !

همین الان

با کد تخفیف 12800

برای هر پرونده حقوقی که داری؛

۱۰ درصد تخفیف بگیر؛

این فرصت دیگه تکرار نمیشه!

یه پیشنهاد شگفت انگیز !

 

همین الان

با کد تخفیف 12800

برای هر پرونده حقوقی که داری؛

۱۰ درصد تخفیف بگیر؛

این فرصت دیگه تکرار نمیشه!

وکیل کوشانفر